Karavaanarielämä on suosittu vapaa-ajan muoto. Monet nauttivat ajamisesta joko asuntoautolla tai asuntovaunun kanssa. Silloin voi helposti vaihtaa maisemaa ja majapaikka kulkee aina mukana. Juuri tämä vapaus kiehtoo monia karavaanareita, sillä ei tarvitse olla mitään tarkkaa suunnitelmaa siitä, mihin aikoo mennä. Voi yöpyä esimerkiksi leirintäalueella, ja kun on ollut siellä muutaman päivän, voi katsella mihin suuntaisi seuraavaksi. Jos on perinteisellä lomalla, vaikka kaupungissa, niin täytyy suunnitella tarkasti etukäteen yöpymiset ja menot.

Jos kiinnostuit karavaanarielämästä, tai olet ajatellut hankkivasi asuntovaunun, lue tästä artikkelista eteenpäin. Kerromme hieman tarkemmin, millaista elämä asuntovaunun kanssa oikein on ja mitä karavaanarit yleensä tekevät lomalla.

Hyvä asuntovaunu kestää aikaa pitkään

Kun haluaa alkaa karavaanariksi, ensin täytyy tietysti hankkia asuntovaunu mikäli sellaista ei omista. Vaunun hankinnassa kannattaa huomioida muutama asia, mikä vaikuttaa oleellisesti lomamatkoihisi. Kannattaa miettiä millaisen vaunun haluat ja tarvitset, sekä mitä olet valmis siitä maksamaan. Vaunuja löytyy nimittäin joka lähtöön ja hinnaltaan aina muutamasta tuhannesta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin. Jos tarvitset vain perusvaunun, jossa voit yöpyä ja kokata, niin sinulle saattaa riittää vaikka käytetty, hieman vanhempi asuntovaunu. Vaunu itsessään kestää hyvin aikaa, kunhan siitä vain pitää huolta. Siinä ei ole mitään moottoria, tai muita mekaanisia osia, joita ei pystyisi vaihtamaan tai korjaamaan. Kunhan huolehtii vaunusta, se voi kestää muutaman vuosikymmenenkin.

Jos taas kaipaa luksusta lomamatkallaan ja haluaa, että tilat ovat viimeistä huutoa, kannattaa suosiolla hankkia uusi asuntovaunu. Sen hinta on toki kalliimpi kuin käytetyn, mutta uusi on aina uusi. Silloin voi saada viimeisintä huutoa olevan vaunun, jossa on kaikki mukavuudet, kuten hyvä wc ja suihku. Myös ruoanvalmistukseen tarvittavat tilat ja välineet ovat yleensä nykyaikaiset ja hienot. Uusissa vaunuissa on myös monia käteviä tilaratkaisuja, joita vanhemmissa vaunuissa ei välttämättä ole. Jos sinulla siis on mahdollisuus, niin kannattaa hankkia itselleen kokonaan uusi asuntovaunu.

Vaunun valintaan ei siis ole yhtä ainoaa ohjetta, vaan jokaisen täytyy tarkastella omia tarpeitaan ja mieltymyksiään.